logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
Αχιλλέως 9, Φάρσαλα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Κοτόπουλο γεμιστό με γλυκό τραχανά, σταφίδες και κουκουνάρια

Κοτόπουλο γεμιστό με γλυκό τραχανά, σταφίδες και κουκουνάρια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο
  • 1φλ τσαγιού συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1φλ τσαγιού τραχανά γλυκό μουσκεμένο ή πλιγούρι
  • 1/2 φλ σταφίδες ξανθές (ή ξερά φρούτα)
  • 1/2φλ κουκουνάρια
  • 1 φλ τσαγιού κρασί άπσρο
  • 1 κ σούπας μαιντανό ψιλοκομένο
  • 4 κ σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1.  Ανοίγετε το κοτόπουλο, αφαιρείτε τα εντόσθια, τα πλένετε, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε στην άκρη.  Πλένετε, καθαρίζετε, στεγνώνετε και αλατοπιπερώνετε το κοτοπουλο μέσα και έξω.
  2. Ρίχνετε μια κουταλιά βούτυρο σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά.  Προσθετετε τα συκωτάκια και τις πετροκοιλιές και τα αφήνετε να ροδίσουν.  Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε το μουσκεμένο τραχανά ή το πλιγούρι, μαζί με τα κουκουνάρια, το μαιντανό και τις σταφίδες.  Τα αναμειγνύετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους.
  3. Γεμίζετε με το μείγμα το κοτόπουλο, το ράβετε με σπάγκο κουζίνας στην κοιλιά και στο λαιμό.  Το βάζετε στο κέντρο ενός ταψιού, το οποίο είναι λιγο βαθυ με το στήθος προς τα πάνω.  Προσθέτετε τις δύο κουταλιές βούτυρο και τρία φλιτζάνια νερό.  Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες.
  4. Σκεπάζετε καλά το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ψηθεί στους 180 βαθθμούς για 50-60 λεπτα.  Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμιούς και αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο.  Συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-45 λεπτά.  Να αλείφετε συχνά την κοιλιά και τα μπουτάκια του κοτόπουλου με λίγο βούτυρο για να ροδίσουν κ να μη καούν.  Σερβίρετε το κοτόπουλο μαζί με τη γέμιση του.