logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Μέλι

Μέλι

Το μέλι έεχει σημαντικό πλούτο στοιχείων όταν είναι αγνό. Περιέχει και βόριο- ένα στοιχείο που πιθανόν να ωφελεί μετά την εμμηνόπαυση, επειδή μειώνει την αποβολή ασβεστίου και μαγνησίου. Επίσης, ωφελεί την μνήμη, όπως και όλοι οι υδατάνθρακες, μόνο που ειδικά το μέλι είναι σχετικά υγιεινός υδατάνθρακας, ενώ η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι ανθυγιεινός. Εν γένει είναι σίγουρα χρήσιμο, γιατί αποτελεί τροφή από την αρχαιότητα και όταν ένα τρόφιμο συνοδεύει τον ΄ανθρώπινο οργανισμό μερικές χιλιάδες χρόνια, είναι πιο φιλικό προς αυτόν από τα σχετικά νέα τρόφιμα. πχ η τομάτα ήρθε στην Ευρώπη πριν από 500 χρόνια και με αυτή την έννοια είναι σχετικά νέο τρόφιμο. Το μέλι παρέχει αρκετές θερμίδες, αλλά δεν μας επιβαρύνει με χοληστερίνη. Η μεγάλη του χρησιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει πιο υγιεινή γλυκύτητα από αυτήν της επεξεργασμένης ζάχαρης και πολλούς υδατάνθρακες. Το γεγονός ότι πολλοί αιωνόβιοι έτρωγαν μέλι, πάντως δε σημαίνει πως όποιος τρώει μέλι θα ζήσει πολλά χρόνια. Σημαίνει απλώς ότι αυτοί που καταναλώνουν πολύ μέλι κατά κανόνα δεν τρώνε ζάχαρη, και έτσι γλιτώνουν από τη χημική επιβάρυνση της – ίσως δηλαδή ωφελούνται έμμεσα επειδή έχουν αποκλείσει κάτι βλαβερό και όχι επειδή αυτό που καταναλώνουν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.
Τι να προσέξετε:Το μέλι για να σας ωφελήσει πρέπει να μην είναι άμεσα ή έμμεσα νοθευμένο με ζάχαρη ή ναμ ην περιέχει ξένα στοιχεία – και κυρίως χημικά. ΑΥτό είναι δύσκολο να το γνωρίζετε, μια που οι παραγωγοί ταίζουν με ζάχαρη τις μέλισσες σε περιόδους που αυτές δεν βρίσκουν τροφή και έτσι αυτό ειναι ζαχαρωμένο «εκ γενετής». Επίσης, προσθέτουν στο μέλι συντηρητικά. Το καλύτερο μέλι είναι της κερήθρας (παρθένο). Το φρέσκο μέλι είναι διαυγές και πυκνόρρευστο. Σιγά – σιγά θολώνει και πήζει. Μην το εκθέτετε στον ήλιο, στη ζέστη ή στην υγρασία. Το καλό, δηλαδή το πλούσιο σε ιδατροφικά στοιχεία μέλι, έχει συνήθως σκούρο χρώμα, ενώ το ανοιχτόχρωμο έχει πιο ωραίο άρωμα και ίσως πιο ωραία γέυση. Το καλό μέλι έχει επίσης ένα ελαφρύ άρωμα από κερί. Άλλο κριτήριο καθαρότητας του μελιού είναι αν αντιδρά στο κρύο. Το μέλι που δε παθαίνει τίποτα είναι σίγουρα επιβαρημένο με χημικές ουσίες και συντηρητικά. Το καλό, αγνό μέλι πάντα «αντιδρά» στις αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας. Ο τρόπος που πήζει το μέλι φανερώνει και το βαθμό νόθευσης. Αν δηλαδή πήξει αλλά μείνει ομοιογενές τότε είναι μάλλον καλό μέλι. Αν πήξει ανομοιογενώς ή σχηματιστούν ξεκάθαροι κρύσταλλοι ζάχαρης, τότε μάλλον δεν είναι καλό μέλι. Το μέλι που παιρνετε από έναν παραγωγό στον οποίο έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη είναι στατιστικά καλύτερο από του εμπορίου. Αν όμως δεν έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον παραγωγό, τότε προτιμήστε του εμπορίου, γιατί εκεί τουλάχιστο ξέρετε ότι το προιόν υπόκειται σε κάποιο έλεγχο.