logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
Αχιλλέως 9, Φάρσαλα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Οι σύμμαχοι του αδυνατίσματος

Οι σύμμαχοι του αδυνατίσματος

Μαύρο πιπέρι: για το μεταβολισμό

Το μαύρο πιπέρι προέρχεται από το ίδιο φυτό όπως το πράσινο (μαζεύεται νωρίτερα) και το κόκκινο (μαζεύεται αργότερα). Το μεσαίας ωριμότητας πιπέρι παρέχει μεγάλα ποσοστά πιπερίνης. Αυτή η βιολογική ουσία δίνει τη χαρακτηριστική, ελαφρώς καυτερή γεύση. Μαζί με τα έλαια και την τανίνη των πιπερόσπορων η πιπερίνη καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς, ενώ ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών, προωθεί την παραγωγή πεπτικών ενζύμων και δραστηριοποιεί με αυτό τον τρόπο, το στομάχι, τα έντερα και το μεταβολισμό. Το μαύρο πιπέρι ταιριάζει σε όλα τα φαγητά. Προτιμάτε να αλέθετε τα σπόρια λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε, για να μη χάνονται να πολύτιμα συστατικά του πιπεριού. Βάζοντας μπόλικο πιπέρι στο φαγητό, αποφεύγετε αυτόματα το πολύ αλάτι. Και κάτι άλλο: το πιπέρι ενισχύει ιδιαίτερα την πέψη των πρωτεϊνών και συνεπώς είναι το ιδανικό μπαχαρικό για πλούσια γεύματα με κρέας.

Τζίντζερ: αποτοξινώνει

Η ρίζα αυτή περιέχει αιθέρια έλαια και καυτερές ουσίες όπως πχ την τζιντζερόλη, οι οποίες ηρεμούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και ενεργοποιούν συγχρόνως τη δημιουργία σάλιου, γαστρικού υγρού και χολικών υγρών. Έτσι τα λίπη καίγονται πιο γρήγορα και μετατρέπονται σε ενέργεια. Το τζίντζερ περιέχει επίσης ένζυμα, τα οποία είναι σε θέση να διασπούν τις πρωτεΐνες, προλαμβάνοντας τη δημιουργία τοξινών στο έντερο που προκαλεί συνήθως η συσσώρευση πρωτεϊνών. Εναλλακτικά, πίνετε ένα λίτρο τσάι τζίντζερ την ημέρα. Καθαρίζετε ένα κομμάτι τζίντζερ μήκους πέντε εκ. και το κόβετε σε φέτες, Ρίχνετε τις φέτες τζίντζερ σε κοχλαστό νερό, τις αφήνετε να τραβήξουν για 20 λεπτά και σουρώνετε. Διατηρείτε τα τσάι ζεστό σε θερμός.

Κρεμμύδια

Είναι μια πλούσια τροφή πυριτίου που μπορεί να προταθεί όταν λείπει αυτό το στοιχείο. Το κρεμμύδι είναι ένα τέλειο αντισηπτικό και είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε κρυώματα και συμφορήσεις που οφείλονται σε αυτά. Τα κρεμμύδια μπορούμε να τα καταναλώσουμε με διαφορετικούς τρόπους. Πολλοί τα προτιμούν στη φυσική τους κατάσταση αν υπάρχει όμως πρόβλημα στη χώνεψη τους λόγω των οξειδίων που περιέχουν, τότε πρέπει να μαγειρεύονται και να συνδυάζονται με λίγο μέλι. Μπορούν να εφαρμοστούν σαν κατάπλασμα και στην πλευρίτιδα και στην πνευμονία