logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Ξεφουσκώστε χωρίς διαιτα

Ξεφουσκώστε χωρίς διαιτα

Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλοί έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν κάποια δίαιτα αδυνατίσματος. Τα γυναικεία περιοδικά, η εμπειρία ενός ατόμου από κάποια δίαιτα δικής του έμπνευσης ή άλλων που ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την διατροφή, συστήνουν διάφορες δίαιτες, αποτελούν τις πιο συνηθισμένες πηγές γι’ αυτές τις δίαιτες. Οι περισσότερες απ’ αυτές είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, χαμηλής σε υδατάνθρακες και μέτριας ή υψηλής σε λίπη.
Τα αποτελέσματα τους (όπως είναι φυσικό) είναι απογοητευτικά. Ύστερα από τις δυο πρώτες εβδομάδες γρήγορης μείωσης του βάρους (όχι λίπους) γίνεται αντιληπτό ότι ο ρυθμός απώλειας του βάρους αρχίζει να ελαττώνεται και φυσικά αυτό που ακολουθεί είναι η απογοήτευση. Πέραν τουτου όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης κέτοσης, υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος και υποκαλιαιμίας λόγω του παράδοξου τρόπου αδυνατίσματος.
Το λάθος που επαναλαμβάνεται συνήθως σχεδόν από όλους είναι ότι αρχίζουν την δίαιτα με 800 Kcal (θερμίδες) την ημέρα ή και λιγότερο, στερώντας έτσι τον οργανισμό τους από τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για την άριστη λειτουργία του οργανισμού. Το παράξενο είναι ότι οι περισσότεροι, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε από λάθος συμβουλή, σταματούν να τρώγουν ψωμί, πατάτες και μακαρόνια (τροφές απαραίτητες σε μια δίαιτα αδυνατίσματος).  Αυτό συμβαίνει πολλές φορές διότι στην αρχή κάθε διαιτολογικου προγράμματος οι περισσότεροι ζητούν άμεσα αποτελέσματα.

 

Ένα μειονέκτημα από τις δίαιτες που δοκιμάζονται είναι ότι είναι μονότονες, δημιουργούν έναν κύκλο πρώιμης αισιοδοξίας που ακολουθείται από απογοήτευση.
Ο τελικός στόχος δεν επιτυγχάνεται, το άτομο χάνει τον αυτοσεβασμό και την αυτοκυριαρχία και αρχίζει να νοιώθει ενοχές. Επιπλέον η επιστροφή στις παλιές διαιτητικές συνήθειες είναι ένα συνηθισμένο γεγονός. Αυτός ο κύκλος της απώλειας βάρους και επανάκτησης του γίνεται όλο και πιο συχνός και ορίζεται ως yo–yo δίαιτα (yo–yo dieting).

Βασικό μειονέκτημα αυτού του τρόπου, ας το πούμε αδυνατίσματος, είναι η αύξηση του ποσοστού του λίπους στον οργανισμό κάθε φορά που τα κιλά ξαναπαίρνονται, κάνοντας έτσι ακόμα δυσκολότερη μια μελλοντική προσπάθεια απώλειας βάρους.
Συνεπώς, ας γίνει πλέον συνείδηση ότι οι παραπάνω δίαιτες και τα διάφορα τεχνάσματα για την αντιμετώπιση του βάρους, δεν ωφελούν καθόλου το ατομο, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση του. Οι προσωπικές διατροφικές συνήθειες και το ιστορικό πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη στην σύνταξη ενός διαιτολογίου
Παρακάτω, σας παραθέτουμε  μερικές συμβουλές που ισχύουν για το μεγαλυτερο μέρος του πληθυσμού.

  1. Υιοθετήστε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής

  2. Πίνετε πολύ νερό

Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ στο αδυνάτισμα αλλά και στην απομάκρυνση των τοξινών

  1. Αποφύγετε το σνακ μετά το βραδινό

Η πλέον επικίνδυνη ώρα για τις παρασπονδίες της δίαιτας είναι μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, όταν ξαπλώνουμε μπροστά στην τηλεόραση αγκαλιά με μια σακούλα πατατάκια ή ένα κουτί μπισκότα και τρώμε από συνήθεια, χωρίς πραγματικά να πεινάμε. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό μιας μικρής «αμαρτίας» εφοδιαστείτε με υγιεινά σνακ, όπως 1 γιαούρτι 2% & 1 χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους ή γρανίτα φρούτων ή μια φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής. Οταν τα συνηθίσετε, δοκιμάστε να μειώσετε κι άλλο το θερμιδικό περιεχόμενο, με μια κούπα τσάι χωρίς θερμίδες.

  1. Τρώτε αργά
  2. Διατηρήστε καλή φυσική κατάσταση

Μπορεί να ακουστεί αντίθετο με τη διαίσθησή σας, αλλά είναι λάθος να χρησιμοποιείτε τη γυμναστική σαν ένα μέσο τιμωρίας προς τον εαυτό σας επειδή φάγατε πολύ, ή για να κερδίσετε το δικαίωμα να φάτε περισσότερο.

  1. Ελαττώστε το αλάτι
  2. Τρώτε αρκετά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
  3. Βρείτε εναλλακτικές για να καταπολεμήσετε το στρες
  4. Γεμίστε την κουζίνα με υγιεινά και εύκολα φαγητά

Τα υγιεινά σνακ και τα φαγητά που ετοιμάζονται γρήγορα σας λύνουν τα χέρια και σας οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Θα σας αποτρέψουν από το να καταφύγετε σε κάποιο φαστφουντάδικο ή να παραγγείλετε πίτσα, αφού

No Comments

Post a Comment