
Το πιο ρομαντικό μουχλιασμένο τυρί
Το ροκφόρ είναι ένα γαλλικό ημίσκληρο τυρί που παράγεται με τη βοήθεια ενός μύκητα του Penicillium Roqueforti.
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και ωριμάζει αποκλειστικά σε φυσικά σπήλαια στο χωριό Ροκφόρ-σιρ-Σουλζόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, από το οποίο έλαβε το όνομά του. Η σταθερά ψυχρή και υγρή ατμόσφαιρα των σπηλαίων (γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου) ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα, που προσδίδει στο τυρί αυτό τη χαρακτηριστική όψη του.
Ο μύθος λέει ότι το ροκφόρ ανακαλύφτηκε τυχαία, όταν ένας νεαρός, ενώ έτρωγε ψωμί και πρόβειο τυρί, είδε από απόσταση μια όμορφη κοπέλα. Εγκατέλειψε αμέσως το γεύμα του και έσπευσε να την προϋπαντήσει. Όταν μετά από μήνες επέστρεψε στο σημείο αυτό, ο μύκητας Penicillium Roqueforti είχε μετατρέψει το απλό πρόβειο τυρί σε «ροκφόρ».
Το τυρί Ροκφόρ, μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, κάτι παραπάνω από γκουρμέ επιλογή… Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν, ότι κρύβει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, αλλά μπορεί να καταπολεμήσουν ακόμη και…την κυτταρίτιδα! Ίσως, μάλιστα, να αποτελεί- μαζί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού- ένα από τα μυστικά μακροζωΐας των Γάλλων…
«Αν και η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, το ροκφόρ μπορεί να είναι η εξήγηση γι΄ αυτό που ονομάζουμε…γαλλικό παράδοξο», αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Lycotech στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, οι οποίοι έκαναν και τις σχετικές μελέτες.
Πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι, παρ΄όλα αυτά, το ροκφόρ έχει, κατ΄αρχήν, ιδιαιτέρως ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα. Τα νεότερα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι επιβραδύνει την αρθρτίτιδα, τα σημάδια της γήρανσης και την κυτταρίτιδα.
[optin-cat id=6249]