logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Παρά θιν αλός

Παρά θιν αλός

Μετά από ένα βαρύ και δύσκολο χειμώνα η πρωτομαγιά έρχεται να σηματοδοτήσει, την αρχή της άνοιξης και για πολλούς την έναρξη των καλοκαιρινών μπάνιων, δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει σταθερά η θερμοκρασία.  Βεβαίως, ενίοτε η χαρά για την έλευση στις παραλίες επισκιάζεται από το δισταγμό της εμφάνισης με μαγιό.  Αρκετοί είναι αυτοί που μόλις έχουν βγει ή βρίσκονται εν εξελίξει ενός προγράμματος διατροφής, και δεν θέλουν η πολύωρη παραμονή στις παραλίες να αποτελέσει την αφορμή για να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα τους.  Άλλοι πάλι δεν θέλουν με τις κραιπάλες του καλοκαιριού να βρεθούν με περιττά κιλά

Τι επιλογές όμως έχουμε προκειμένου να κάνουμε να έχουμε αρκετή ενέργεια και αντοχή για κολύμπι και για θαλάσσια σπορ;

Χρήσιμο είναι, τρεις ώρες πριν πάμε στην παραλία, να έχουμε φάει ένα πλήρες γεύμα μεσαίας θερμιδικής αξίας (350 με 450 θερμίδες).Αυτό το γεύμα μπορεί να είναι το πρωινό (γάλα με δημητριακά ή τόστ με χυμό ή γάλα με ένα αυγό βραστό και 2 φρυγανιές) ή το μεσημεριανό, αν επιλέγουμε να πάμε για μπάνιο το απόγευμα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στη λήψη νερού , καθώς στην παραλία υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Απαραίτητη είναι η λήψη ανά ώρα ενός με δύο ποτηριών νερού, ιδιαίτερα μεταξύ 12.00 με 15.00 που ο ήλιος έχει πιο έντονη ακτινοβολία.
Αντί για νερό μπορούμε να επιλέξουμε να πίνουμε μια φορά την ημέρα ένα από τα παρακάτω δροσιστικά ποτά:
• Ένα ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη
• Ένα αναψυκτικό λάιτ
• Ένα ποτήρι πράσινο τσάι με γεύσεις
• Ως δύο φορές την εβδομάδα ένα μπουκάλι μπύρα.
Ανά δύο με τρεις ώρες καλό είναι να καταναλώνουμε ένα σνακ, με χαμηλά λιπαρά για να μην εξαντληθουμε από τον ήλιο και το κολύμπι, όπως:
• Τρία κράκερ
• Δύο κριτσίνια
• Mια μπάρα δημητριακών
• Δύο φρούτα
• ‘Eνα τόστ

  • Ξηροί καρποί
  • Γιαούρτι
  • 2-3 μπισκότα τύπου digestive ή τύπου πτι μπερ
  • Ρυζογκοφρέτες

 

Για κυρίως γεύμα μπορούμε να έχουμε σπιτικές επιλογές, και να μη βασιστούμε στα βαριά σε θερμίδες είδη της καντίνας

 

  1. Σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο: Η πρωτεΐνη θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο ενώ οι ίνες των ζυμαρικών θα σας γεμίσουν ενέργεια.
  2. Αραβική πίτα με λαχανικά
  3. Τονοσαλάτα με καλαμπόκι και άλλα λαχανικά

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης στην αποφυγή μεταφοράς ευπαθών τροφίμων όπως είναι τα αλλαντικά διότι αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Οι χειρότερες επιλογές στην πλαζ: πίτσα, πατάτες τηγανητές με τυρί τσένταρ, νάτσος, μπύρα, παγωτά.

 

Αν επιθυμείτε κάτι γλυκό πείτε ναι στις γρανίτες και στο παγωμένο γιαούρτι, ή σε μια φέτα καρπούζι που είναι ιδιαίτερα δροσιστική.

 

Τέλος να θυμάστε, ότι η περίοδος των διακοπών είναι η πλέον ενδεδειγμένη για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα.  Επιτρέψτε συνεπώς στον εαυτό σας μικρά διατροφικά παραστρατήματα, αν αυτά σας βοηθάνε να χαλαρώσετε.

 

Καλές διακοπές!!!!