logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Βιταμίνη C: σφίγγει το δέρμα, καιει τα λίπη

Βιταμίνη C: σφίγγει το δέρμα, καιει τα λίπη

Η βιταμίνη C συμμετέχει σε 15.000 διαδικασίες μεταβολισμού, που διεξάγει το σώμα μας.  Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διέγερση της παραγωγής νοραδρεναλίνης.  Η νοραδρεναλίνη είναι μια ορμόνη για το θετικό άγχος, η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια.  Η έκκριση της αυξάνεται πολύ, όταν βρεθούμε ξαφνικά σε ένταση για μεγάλες επιδόσεις, όπως πχ όταν τρέχουμε να προλάβουμε τα μαγαζιά λίγο πριν κλεισουμ ή το τρενο τελευταία στιγμή.

Σε τέτοιες στιγμές στρες καίμε τεράστιες ποσότητες λιπαρών.  Για τί η νοραδρεναλίνη εισχωρεί στα κύτταρα του λίπους αναζητώντς ενέργεια, την οποία το σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται επειγόντως.  Για να πετύχει όμως αυτό, πρέπει να υπάρχει αρκετό απόθεμα βιταμίνης C.  Χωρίς αυτή τη βιολογική ουσία δεν μπορεί να παραχθεί η ορμόνη.

Τη βιταμίνη C τη χρειάζεται ο οργανισμός μας και για την παραγωγή καρνιτίνης.  Αυτή η ουσία μεταφέρει τα λίποη από τα αποθηκευτικά κύτταρα στα ενεργά κύτταρα πχ τα κύτταρα των μυών.  Αυτή η διαδικασία μεταβολισμού χαλιναγωγεί συγχρόνως την όρεξη.  Μελέτες από την Ολλανδία έχουν αποδείξει ότι όποιος τρώει πολλά φρούτα με βιταμίνη C παίρνει κατόπιν 15 έως 30% λιγότερες θερμίδες και αυτό χωρίς να αισθάνεται καθόλου πείνα.  Εξάλλου η βιταμίνη C ενισχύει το συνδετικό ιστό και σφίγγει το δέρμα.