
Αφού η δίαιτα δεν μπορεί να θεραπευσει τη νεφροπάθεια γιατί να τροποποιείται;
Η δίαιτα δεν μπορεί να θεραπευσει τη νεφρική ανεπάρκεια. Όταν όμως οι νεφροί πάσχουν από προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, μεταβολές στη δίαιτα μπορεί να εμποδίσουν την εμφάνιση ορισμένων δευτερογενών εκδηλώσεων της νεφρικής ανεπάρκειας, όπως η νόσος των οστών και να βοηθήσουν στον έλεγχο άλλων συμπτωμάτων. Φυσικά όταν εμφανιστούν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι, αδυναμία, πόνος στα κόκκαλα, ή αυπνία, η τροποποίηση της δίαιτας είναι αναγκαίο κακό. Τα χαρακτηριστικά της διαιτας θα καθοριστούν από το επίπεδο της νεφρικής λειτουργίας, από τα συμπτώματα που υπάρχουν και τις άλλες ανάγκες θρέψης. Ο νεφρολόγος σε συνεργασία με το διατροφολόγο θα καθορίσουν τα στοιχεία που πρεπει να περιλαμβάνει η διατροφή.
Είναι δε σημαντικό να επεσημάνουμε ότι όσο η κατάσταση της νεφρικής λειτουργίας και οι ανάγκες σε θερμίδες αλλάζουν, είναι απαραίτητο και η δίαιτα να προσαρμόζεται ανάλογα. Όσο η νεφρική λειτουργία μειώνεται, πολλές ουσίες της τροφής, όπως το αλάτι, το νερό, ο φώσφορος, το κάλιο και τα προιόντα του μεταβολισμού των λευκωμάτων, που είναι άχρηστα συσσωρευονται στον οργανισμό. Έτσι σε μία σωστή δίαιτα, χρειάζεται να υπολογίζουμε τι τρώμε (είδος και ποσοτητα) και να προσαρμόζουμε τη διαιτα στο βαθμό της νεφρικής λειτουργίας, στη δυνατότητα δηλαδή των νεφρών να αποβάλλουν τα άχρηστα προιόντα που θα προκύψουν από την κατανάλωση των τροφών αυτών.
Είναι σαφές βεβαια ότι αν και η διαιτα δε θεραπευει τη νεφρική νόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορε να βοηθήσει στη συντήρηση της νεφρικής λειτουργίας για αρκετό καιρο μάλιστα.
Η αλόγιστη λήψης τροφής, οδηγεί πιο γρήγορα στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας. Εξαλλου ακολουθώντας την ειδική διαιτα ανακουφίζεσαι απο διάφορα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας. Ακόμη και κατα τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, πάλι η ειδική διατροφή βελτιώνει την ποιοτητα ζωής στα ενδιάμεσα των συνεδριών αιμοκάθαρσης διαστήματα. Ο τεχνητός νεφρός δεν μπορεί να υποκαταστήσει όλες τις λειτουργίες.