logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας;

Πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας;

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός σε όλες τις ηλικίες. Ελάχιστα είναι τα παιδιά που δεν χρειάζονται ούτε καν το μέσο όρο ύπνου από αυτόν που απαιτείται για την ηλικία τους. Παρακάτω στον πίνακα μπορείτε να δείτε τα φυσιολογικά ωράρια ύπνου ανά ηλικία, και αν το παιδί σας απέχει δραματικά από τις φυσιολογικές τιμές, θα πρέπει να προβληματιστείτε.
ΗΛΙΚΙΑ ΑΡ. ΩΡΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΠΝΟΥ /ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Νεογέννητα 16-18 ΩΠεριοδικά όλη την ημέρα – τις μισές ώρες την ημέρα και τις άλλες μισές την νύχτα
3-6 μηνών 15Ω Ύπνος σε 4-5 περιόδους, τα 2/3 κατά τη νύχτα. Κάπου μεταξύ 3-6 μηνών θα κοιμάται περισσότερο τη νύχτα
6-12 μηνών 14-15Ω Ο ημερήσιος ύπνος θα μειωθεί από 4 σε 2 ½ ώρες και θα αυξηθεί ανάλογα ο νυχτερινός. Ο υπνάκος (δυο φορές την ημέρα) θα είναι φυσιολογικός
1-2 ετών 14Ω Ο υπνάκος διαρκεί 1-2 ½ ώρες και ο υπόλοιπος χρόνος αφορά στον νυχτερινό ύπνο. Τα υγιή δίχρονα κοιμούνται το βράδυ 12 συνεχόμενες ώρες
3-6 ετών 11-13Ω Ο απογευματινό υπνάκος εξαφανίζεται γύρω στα 3-4 αν και τα υπναράδικα μωρά μπορεί να κοιμηθούν για λίγο το απόγευμα
7-9 9-11Ω Αργούν λίγο να κοιμηθούν αλλά ο ύπνος τους πρέπει να είναι πολύ ποιοτικός
10-11 8-11Ω Τα παιδιά είναι σχετικά απείθαρχα και οι γονείς εκπλήσσονται από τις ανάγκες τους στην προεφηβική περίοδο
11-18 9,5Ω και Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τα μικρότερα παιδιά και σύμφωνα με τους ειδικούς ελάχιστοι κοιμούνται απάνω από 6 ώρες.
(πηγή: Karen Sullivan)
Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο, αλλά και τα προβλήματα ύπνου συμβάλλουν επίσης στη παχυσαρκία. Μελέτες που γίνονται για πάνω από μια δεκαετία, επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη ύπνου επί σειρά ημερών μπορεί να βλάψει το μεταβολισμό και να απορυθμίσει τα ορμονικά επίπεδα. Σε μελέτες μάλιστα που έγιναν σε ενήλικες που τους επιτράπηκε να κοιμούνται 4 με 6 ώρες για συνεχόμενες νύχτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα της αξιοποίησης της γλυκόζης στο αίμα είχε μειωθεί, σε όρια μάλιστα διαβητικά. Όπως είναι απόλυτα κατανοητό, αυτό είχε και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη διαχείριση του βάρους.
Η αυξημένη όρεξη επίσης, μπορεί να είναι μία ψυχολογική εκδήλωση λόγω της έλλειψης ύπνου. Πολλές φορές μπερδεύουμε την επιθυμία για ύπνο με την πείνα.
Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες, εμφανίζουν αδυναμία να γυμναστούν αλλά και υπερένταση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό που με τη σειρά του θα επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών. Ειδικά η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού σε κορτιζόνη, ινσουλίνη και την αυξητική ορμόνη. Η κορτιζόνη επίσης αυξάνει το συναισθηματικό ή φυσικό άγχος και η έλλειψη ύπνου είναι ένα από τα είδη του «άγχους». Η κορτιζόνη επίσης αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, τα οποία προωθούν την αποθήκευση λίπους και αναστέλλουν των απώλεια βάρους. Όταν τα επίπεδα των υπό ανάπτυξη ορμονών πέσουν λόγω της ανεπάρκειας του ύπνου, το αποθηκευμένο λίπος και η απώλεια της μυϊκής μάζας είναι το αποτέλεσμα.
Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, έχει αποδειχθεί ότι όταν οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανεπαρκή ύπνο καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του βάρους τους. Μερικές μελέτες έχουν επίσης συμπεράνει ότι ένα κουρασμένο άτομο δείχνει λαιμαργία στα γλυκά και στις τροφές με υψηλούς υδατάνθρακες. Συνδυάστε τα αυτά με την ανεβασμένη κορτιζόλη και ινσουλίνη και η ισορροπία γέρνει υπέρ της αποθήκευσης λίπους