logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Φακές

Φακές

Πλούσιο τρόφιμο σε πολλά χρήσιμα στοιχεία. Σαν μεγάλο ατού έχουν πάντως τα υψηλά επίπεδα φολικού οξέως και τα καροτένια τους. Έχουν επίσης σίδηρο και ασβέστιο. Για την ακρίβεια, περιέχουν τριπλάσιο σίδηρο από τον αρακά και το σπανάκι. Παρά το γεγονός ότι ο σίδηρος από τις φυτικές τροφές δεν απορροφάται σε ποσοστό 100% από τον οργανισμό, εντούτοις στις φακές είναι τόσο πολύς που ασφαλώς και είναι υπολογίσιμος.
Τι να προσέξετε: Να συνοδεύετε τις φακές με τρόφιμο ή χυμό που να έχει βιταμίνη C, πχ πορτοκάλι, ντομάτα ή μία σαλάτα με λεμόνι. Επίσης, μπορείτε να ρίχνετε λίγο λεμόνι στις ίδιες τις φακές. Χωρίς την παρουσία της συγκεκριμένης βιταμίνης, ο σίδηρος της φακής δεν απορροφάται επαρκώς. Οι φακές είναι καλές και για το νευρικό σύστημα, επειδή περιέχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχουν όμως και πολλές πουρίνες (ανεβάζουν το ουρικό οξύ) και κατά συνέπεια δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που έχουν πρόβλημα με αυξημένο ουρικό οξύ.
Πώς να φάτε το τρόφιμο: Οι φακές παρασκευάζονται με δυο τρόπους. Μπορείτε να τις βάλετε αποβραδίς να μουσκέψουν σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα τις ξεπλένετε στο σουρωτό και, αφού τις βάλετε να βράσουν για λίγη ώρα, πετάτε το πρώτο νερό, προσθέτετε όσο ζεστό νερό χρειάζονται για το μαγείρεμα και τα υπόλοιπα υλικά και τις μαγειρεύετε όπως αναφέρεται παρακάτω. Μπορείτε όμως και να παραλείψετε την πρώτη βράση και, αφού τις ξεπλύνετε, να τις βράσετε απευθείας μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τέσσερις σκελίδες σκόρδο κομμένο στα τέσσερα, δύο κλωνάρια σέλινου, δύο καρότα κομμένα σε κύβους και ένα φύλλο δάφνης. Όταν κοντεύουν να πάρουν βράση, ρίχνετε τις ντομάτες και το αλατοπίπερο. Σε 20 λεπτα περίπου βγαζετε την κατσαρόλα από την εστία.