logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Μακαρόνια

Μακαρόνια

Τα μακαρόνια είναι πολύ χρήσιμο τρόφιμο, εφόσον όμως είναι παρασεκυασμένα με βιολογικό τρόπο ή είναι από σιταρένιο αλεύρι πουδεν έχει αφαιρεθεί το πίτουρο. Η διαφορά τους από το ψωμί είναι ουσιαστικά ότι δεν τους προστίθεται μαγιά ή άλλο διογκωτικό υλικό. Το μεγάλο τους μειονέκτημα θεωρητικά είναι ότι παρέχουν πολλούς υδατάνθρακες άρα και θερμίδες. Σε μία εποχή όμως που το 60% των Ελλήνων προσπαθεί μάλλον να χάσει κιλά, παρά να πάρει, και που ξέρει ότι πρέπει για πολλούς λόγους να περιορίσει τα λίπη, τότε η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας είναι τα γλυκά και τα άμυλα. Τα γλυκά για ευνόητους λόγους (κυρίως επειδή κατά κανόνα περιέχουν και πολύ λίπος) δεν μπορούν να θεωρηθούν λύση. Έτσι πιο πρόσφορη πηγή ενέργειας είναι τα αμυλώδη τρόφιμα: ψωμί, μακαρόνια, πατάτες, ρύζι κτλ. Κατά συνέπεια τα μακαρόνια, ειδικά τα “πλήρη” (ολικής άλεσης), είναι μια υγιεινή πηγή ενέργειας-πάντα συγκρινόμενα με τα γλυκά και τα λίπη. Υπάρχουν τέλος, κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι ίσως τα μακαρόνια να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον οισοφάγο.