logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Φουντούκια

Φουντούκια

Τα άψητα και ανάλατα φουντούκια είναι μία από τις πληρέστερες τροφές. Κατέχουν μάλιστα το ρεκόρ σε βιταμίνη Ε. Ενώ οι άλλοι ξηροί καρποί έχουν αυτή τη βιταμίνη σε ποσότητες από 1,5 έως 10 μονάδες, τα φουντούκια την έχουν σε ποότητα 28 μονάδων. Μόνο τα αμύγδαλα πλησιάζουν κάπως αυτό το ρεκόρ, με 21 μονάδες σε ίση ποσότητα τροφίμου – τα 150γρ. Η βιταμίνη Ε θεωρείται ουσία-κλειδί για το ανοσοποιητικό. Σε αμερικανική έρευνα που έγινε σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών για διάφορες ιώσεις, και κυρίως για τη γρίππη, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν από την τροφή τους αρκετή βιταμίνη Ε ανάρρωναν από τη γρίπη πολύ γρηγορότερα από τους άλλους. Κατά συνέπεια, εικάζεται ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι πολύ πιθανόν να έχει αντιική δράση. Κάτι ανάλογο με έναν τόσο “δύσκολο” ιό όπως της γρίπης έχει επιτευχθεί σε περαματόζωα μόνο με την ασιτία ή το σοβαρό, επί πολλές μέρες υποσιτισμό. Αυτό όμως είναι ανεφάρμοστο και επικινδυνο για τους ανθρώπους- δηλαδή να λιμοκνονήσουν για να “πεθάνει από πείνα” ο ιός της γρίπης. ΣΥνεπώς, πολύ καλά όπλα στην αντιική μάχη θεωρούνται εκείνα τα τρ΄φιμα που στηρίζουν τον οργανισμό του αρρώστου και παράλληλα προξενούν βλάβες στις τάξεις του εχθρικού ιού όπως τα πορτοκάλια, οι ξηροί καρποι και το ελαιόλαδο.
Πώς να αξιοποιήσετε το τρόφιμο: Τα φουντούκια, όπως και όλοι οι ξηροί καρποι, καλό είναι να συνοδεύονται από ένα τρόφιμο που έχει βιταμίνη C, όπως με ππορτοκάλι ή μέλι και λεμόνι. Η παρουσία αυτής της βιταμίνης βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερα στοιχεία από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.