logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Αλεύρια με ιδιαίτερες ιδιότητες

Αλεύρια με ιδιαίτερες ιδιότητες

Ψωμί με αλεύρι ζέας

Η ζέα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα είδη σιταριού και το ομώνυμο αλεύρι της, με χαμηλή γλουτένη, είναι μια πολύ καλή επιλογή και για όσους ακολουθούν συγκεκριμένη δίαιτα λόγω προβλημάτων υγείας. Το μαύρο (ολικής άλεσης) ψωμί για παράδειγμα, μπορεί να δώσει τη θέση του στο ψωμί από αλεύρι ζέας. Ιδανικό λοιπόν για αλμυρές παρασκευές, όπως οι πίτες, τα φύλλα καθώς και για πιο απλές ζυμωτές νοστιμιές, όπως τα κριτσίνια. Αρκετά ελαφρύ, αντικαθιστά επάξια το καθιερωμένο αλεύρι και μπορεί να αναμιχθεί με αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα – αντιθέτως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο γευστικό και σίγουρα πιο υγιεινό.

Ψωμί με αλεύρι dinkel

Το αλεύρι αυτό, γερμανικής καταγωγής, έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και διατίθεται τόσο λευκό όσο και σκούρο, ολικής άλεσης. Σε αντίθεση με το ζέας ταιριάζει περισσότερο σε γλυκιές λιχουδιές, όπως η πάστα φλώρα. Το λευκό ντίνκελ μας αρέσει περισσότερο σε κουλουράκια ενώ το σκούρο δείχνει να ταιριάζει καλύτερα με ψωμί, κριτσίνια, κέικ – ειδικά τα φτιαγμένα με ελαιόλαδο – και άλλα νηστίσιμα μαγειρέματα.

Αλεύρι ρυζιου

Το αλεύρι ρυζιού, ολόλευκο, ελαφρώς κοκκώδες, με μηδενική γλουτένη, είναι το πλέον ιδανικό για υγιεινές κρέμες και γλυκά. Μπορεί να αντικαταστήσει το σιμιγδάλι σε αρκετές συνταγές, όπως η εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή γαλατόπιτα που ετοιμάσαμε πριν λίγους μήνες. Χαμηλό το κόστος του, εύχρηστο και θα ικανοποιήσει σίγουρα όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αλλά δυσκολεύονται να αποχωριστούν τις παραπάνω λιχουδιές.

Ψωμί από αλεύρι kamut

Ακόμα δύο αλεύρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, που μπορεί κανείς να δοκιμάσει, είναι το ιταλικό faro και το αιγυπτιακής προέλευσης καμούτ (kamut), που έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι μια καλή λύση για ψωμί και ζυμαρικά.
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως όλα τα παραπάνω είναι αλεύρια με “καλή γλουτένη”, που σημαίνει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη – όχι μηδενική! Μοναδική εξαίρεση είναι το αλεύρι ρυζιού. Τι σημαίνει αυτό; Πως όλα τους είναι πολύ καλές λύσεις για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής. Όσοι όμως πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γλουτένη θα πρέπει να ερευνήσουν το ζήτημα λίγο παραπάνω, να απευθυνθούν δηλαδή αρχικά σε κάποιον ειδικό και στη συνέχεια να επιλέξουν αν και ποιο αλεύρι θα χρησιμοποιούν.