logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Γιατί τα φασόλια προκαλούν φούσκωμα;;

Γιατί τα φασόλια προκαλούν φούσκωμα;;

Αν και τα φασόλια θεωρούνται από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν, πολλοί είναι εκείνοι που τα αποφεύγουν διότι προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό?
Συνδιασμός σακχάρων και φυτικών ινών
Τα φασόλια περιέχουν έναν πολύπλοκο ολιγοσακχαρίτη που ονομάζεται ραφινόζη. Η ραφινόζη βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα όπως στο λάχανο, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι και στα σπαράγγια. Εκτός από την ραφινόζη, τα φασόλια είναι και εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Ο συνδυασμός λοιπόν ραφινόζης και διαλυτών φυτικών ινών είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Έλλειψη ενζύμων

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει μια σειρά ενζύμων και άλλων ουσιών που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και στην απορρόφηση τους. Δυστυχώς, ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να παράγει τα ένζυμα εκείνα που είναι απαραίτητα για την διάσπαση των φυτικών ινών, ούτε να παράγει το ένζυμο για τη διάσπαση της ραφινόζης. Έτσι λοιπόν, οι διαλυτές φυτικές ίνες και η ραφινόζη δεν διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης και παραδίδονται ανέπαφα στο κατώτερο τμήμα του εντέρου.

Πως να μειώσω τα συμπτώματα που προκαλούν τα φασόλια?

Με μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό. Την επόμενη ημέρα τα βράζετε και πετάτε το νερό για 2 συνεχόμενες φορές. Η διαδικασία αυτή θα μειώσει τα επίπεδα της ραφινόζης και κατά συνέπεια τα επακόλουθα συμπτώματα.

Το πρόβλημα των αερίων στο έντερο είναι πάρα πολύ συχνό. Σε όλους δημιουργούνται αέρια στο πεπτικό σύστημα τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται είτε από το στόμα δια μέσου του ρεψίματος είτε δια μέσου του πρωκτού.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να καταπολεμήσει την αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερό του, γεγονός που είναι δυνατόν να προκαλεί φούσκωμα, πόνο ή και δυσφορία;
1. Αρχικά είναι καλό να μειώσει κάποιος στη διατροφή του τα φαγητά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή αερίων.
Τα τρόφιμα που προκαλούν στους περισσότερους αυξημένα αέρια είναι:
• Τα φασόλια, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια

• Ορισμένα φρούτα όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα

• Το σιτάρι ολικής αλέσεως και τα πίτουρα

• Τα αναψυκτικά και τα ποτά με φρούτα

• Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το παγωτό

• Τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη

• Ορισμένα τρόφιμα για δίαιτα με γλυκά χωρίς ζάχαρη και μαστίχα
2. Πίνετε άφθονο νερό. Αποφεύγετε τα αεριούχα αναψυκτικά ή άλλα ποτά. Τρωτε ελαφριές σούπες.
.
3. Μειώστε την ποσότητα αέρα που καταπίνετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε:
4. Γράφετε σε ένα ημερολόγιο τα φαγητά που τρωτε για να δείτε ποια είναι εκείνα που σας προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα.
Επίσης είναι καλό να γράφετε και τις ποσότητες που τρωτε από τα συγκεκριμένα φαγητά. Με τον τρόπο αυτό θα καταλάβετε ποια είναι εκείνα που σας προκαλούν τα περισσότερα αέρια και σε ποιες ποσότητες.