logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Η κινόα στο εναλλακτικό μικροσκόπιο

Η κινόα στο εναλλακτικό μικροσκόπιο

Μπορεί να είναι ακόμη άγνωστη στο ευρύ κοινό, ωστόσο η αξία της θεωρείται πολύτιμη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Ο λόγος για την κινόα, που χάρη στο υψηλό επίπεδο θρέψης που παρέχει, έχει καταξιωθεί ως τρόφιμο με μεγάλο όφελος για την υγεία.

Η κινόα είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται για τους σπόρους του, που τρώγονται και μοιάζουν πολύ σε υφή και γεύση με τους ξηρούς καρπούς. Έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού και τη Βολιβία, όπου και φύεται. Παρότι δεν ανήκει στα δημητριακά, είναι γνωστή και ως «μητέρα των δημητριακών». Για τους Ίνκας αποτελούσε βασική τροφή μαζί με την πατάτα και το καλαμπόκι και τη θεωρούσαν τόσο σημαντική, ώστε η πρώτη σπορά του έτους γινόταν συνήθως από τον αυτοκράτορα, ο οποίος χρησιμοποιούσε ειδικά εργαλεία από χρυσό. Οι ισπανοί κατακτητές αρχικά περιφρόνησαν την κινόα και στη συνέχεια απαγόρευσαν την καλλιέργειά της, επειδή οι σπόροι της χρησιμοποιούνταν σε παγανιστικές τελετές. Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη διατροφική της αξία και πλέον τη συναντούμε όλο και πιο συχνά στη δυτική κουζίνα.

Πώς µας ωφελεί

◗Πρωτεΐνες: H περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνες είναι πολύ υψηλή (14%), παρότι είναι φυτική τροφή. Η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει πλησιάζει εκείνη των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών, που ανήκουν στην κατηγορία των πλήρων πρωτεϊνών.

◗Ασβέστιο: Αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για τους χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

◗Αντιοξειδωτικές ουσίες: Εχει υψηλή περιεκτικότητα ιδιαίτερα δυο φλαβονοειδών που συναντώνται σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι σε φρουτα.

◗Αντιφλεγμονώδη συστατικά: Πέραν των υπολοίπων, η κινόα περιέχει ένα εκτεταμένο σύνολο αντιφλεγμονωδών συστατικών που συμβάλλει στην πρόληψη των φλεγμονών. Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δίνουν ενδείξεις ότι η τροφή με κινόα σε καθημερινή βάση ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών (συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας).

◗Λίπος: Προσφέρει πολύτιμες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (με τη μορφή ελαϊκού οξέος), που παρέχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

◗Άλλα θρεπτικά στοιχεία: Η κινόα είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ περιέχει και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Προετοιμασία
Η κινόα χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να τη μαγειρέψει, θα πρέπει πρώτα να την εμβαπτίσει σε καυτό νερό για πέντε λεπτά και μετά να την ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα της κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Λόγω των saponiner δε συνίσταται ως τροφή πολύ μικρών παιδιών.
Βράζεται σε διπλάσια ποσότητα νερού.
Εφαρμογές
Η κινόα μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή με διαφόρους τρόπους:
– να μαγειρευτεί σαν ρύζι

– να αποτελέσει πρωινό (βρασμένο με γάλα, μέλι και κανέλα)

– να χρησιμοποιηθεί το αλεύρι του σε μπισκότα, κείκ και πίτες

– να μπει σε διάφορες σούπες

– να προστεθεί σε σαλάτες

– να συνδυαστεί με όσπρια