logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Πατέ το γαλλικό

Πατέ το γαλλικό

Το πατέ είναι μια γαλλική σπεσιαλιτέ από συκώτι πάπιας, χήνας ή λοιπών πουλερικών όπως ορτύκια και φραγκόκοτες, μαζί με αλεσμένα κομμάτια κρέατος, εποχικά λαχανικά και μυρωδικά. Η τεχνική ξεκίνησε από τις επαρχίες του γαλλικού βορρά ως οικιακή μέθοδος συντήρησης του κρέατος και πέρασε σταδιακά στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας

Φυλάσσεται σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο καλυμμένο με ζωικό λίπος και μερικά δαφνόφυλλα για το άρωμα.

Στη Γαλλία είναι πολύ διαδεδομένη και η τερίνα, που πήρε το όνομά της από το παραλληλόγραμμο πήλινο σκεύος όπου ψήνεται (terrine), παραλλαγή του πατέ με φουαγκρά και ολόκληρα κομμάτια κρέατος (αντί αλεσμένα όπως στο πατέ), χοιρινό ή κυνήγι (ζαρκάδι, ελάφι, αγριογούρουνο), μαζί με μυρωδικά και ξηρούς καρπούς (όπως φιστίκια).

Το μείγμα τοποθετείται σε στρώσεις με ζελέ από ζωμό κρέατος και ψήνεται σε μπεν-μαρί στο φούρνο. Όταν κρυώσει πιέζεται με ειδικό βάρος για να φύγει ο αέρας και διατηρείται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διατροφική αξία: 465 θερμίδες/100 γρ. Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (14,3 γρ.), λιπίδια(29 γρ.) από τα οποία 11 γρ. κορεσμένα, γλυκίδια (2,4 γρ.) και νάτριο (710 mg) που ισοδυναμεί με 1,8 γρ. αλάτι. Οι τερίνες και τα ριγιέτ ψαριών έχουν λιγότερες θερμίδες (250 γρ.) και κορεσμένα λιπαρά. Είναι όμως πλούσιο σε σίδηρο και ψευδάργυρο .