
Ποια ψάρια μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη;
Ένα γνωστό θέμα σύγχυσης και απορίας αρκετών γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι περί της κατανάλωσης ψαριών.
Η αναστάτωση βέβαια είναι λογική, καθότι, ότι καταναλώνει μια γυναίκα επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού της.
Τα ψάρια είναι μία σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου – τα οποία είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει το έμβρυο κατά την ενδομήτριο ζωή. Επί προσθέτως, τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε πολλά ψάρια, προάγουν την πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου.
Ωστόσο, κάποια είδη ψαριών και ιδιαίτερα τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το σκουμπρί, μπορεί να περιέχουν υψηλά ποσά υδραργύρου. Αν και ο υδράργυρος στα ψάρια δεν αποτελεί απειλή για τους περισσότερους ενήλικες, οι εγκυμονούσες ή οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είναι προσεκτικές. Αν κανείς καταναλώνει συστηματικά ψάρι με υψηλά επίπεδα υδραργύρου, η ουσία αυτή συσσωρευτικά αυξάνεται στο αίμα με το χρόνο. Έτσι τα αυξημένα αυτά επίπεδα μπορεί να καταστρέψουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Πόσο ψάρι επιτρέπεται;
Ο FDA, ο οργανισμός που κάθε χρόνο επισημαίνει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες προς κατανάλωση, προτείνει ότι οι έγκυες μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν 340 γρ ψαριών την εβδομάδα σε έως 2 γεύματα. Βεβαίως η βιβλιογραφία έχει πολλές διαφορετικές απόψεις επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες ψαριού από τις προτεινόμενες δεν εμφάνισαν προβλήματα.
Τι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια;
Προτιμήστε μια ποικιλία ψαριών, χαμηλών σε υδράργυρο και πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά όπως :
• Σολωμός
• Αντζούγιες
• ρεγγα
• σαρδέλες
• πέστροφα
• Σκουμπρί ατλαντικού και ειρηνικού ωκεανού.
Άλλες εξίσου ασφαλής επιλογές είναι οι γαρίδες, γατόψαρο και τόνος. Όσον αφορά τον τόνο υπάρχει ιδιαίτερη σύσταση να μην ξεπερνάει τα 170γρ την εβδομάδα.