logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Τα λουλουδια τρώγονται ;

Τα λουλουδια τρώγονται ;

Ναι, τα λουλούδια τρώγονται! Είναι αλήθεια πως η μαγειρική με λουλούδια δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, αλλά αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα για ξεχωριστές περιπτώσεις , γιορτές και πάρτι!

Από τον κήπο στον ουρανίσκο

Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για την ομορφιά τους τη νοστιμιά τους και το άρωμά τους. Φαγώσιμα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γαρνιτούρες (πανσές), σε σαλάτες (tulbaghia & σχοινόπρασσο), σε τσάι (χαμομήλι), ζαχαρωμένα ή σε γλυκά (τριαντάφυλλο, βιολέτα), σε ποτά και σε παντς (μποράντζα) και μερικές φορές ακόμα για να παρασκευάσουν ή να αρωματίσουν αλκοολούχα ποτά.

Μερικά τα τρώμε σαν λαχανικά χωρίς στην πραγματικότητα να αντιλαμβανόμαστε ότι είναι λουλούδια (αγκινάρα, μπρόκολο, κουνουπίδι). Μερικά έχουν πολύ δυνατή μυρωδιά και άλλα δεν μυρίζουν σχεδόν καθόλου. Μερικά έχουν ωραία βουτυράτη υφή (ημεροκάλη), και άλλα έχουν υγιεινές ιδιότητες. Όλα προσθέτουν μια αίσθηση τελειότητας και γιορταστικής ατμόσφαιρας σε ένα γεύμα.

Προσοχή πριν την κατανάλωση

Σιγουρευτείτε ότι αναγνωρίζετε τα λουλούδια και γνωρίζετε την προέλευση τους. Προτιμήστε λουλούδια από τον κήπο σας ή από φίλους και γείτονες. Λουλούδια από ανθοπωλεία ή ανθοκήπια σχεδόν πάντα είναι ραντισμένα με φάρμακα, και δεν είναι καλή επιλογή. Για καλύτερο άρωμα χρησιμοποιείτε πάντα τις κορυφές των λουλουδιών, και μη χρησιμοποιείτε μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει, με εξαίρεση τα λουλούδια της ημεροκάλης. Τα μαραμένα και ξεθωριασμένα λουλούδια έχουν πικρή γεύση. Σιγουρευτείτε ότι τα λουλούδια σας δεν περιέχουν έντομα, ξεπλύνετέ τα σε κρύο νερό και τινάξτε τα ελαφρά για να στεγνώσουν. Αν προετοιμάζετε τα λουλούδια σας από νωρίς με σκοπό να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο ανάμεσα σε ελαφρώς υγρά φύλλα χαρτιού κουζίνας.