logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Φυστίκια Αιγίνης: η σούπερ τροφή της Μεσογείου

Φυστίκια Αιγίνης: η σούπερ τροφή της Μεσογείου

Έχουν χαρακτηριστεί ως σούπερ τροφή και όχι άδικα. Ανατρέχοντας στη θρεπτική τους αξία βλέπουμε ότι αποτελούν από τα λίγα τρόφιμα, τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Αναλυτικότερα, μια μόλις χούφτα κελυφωτών φιστικιών καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά.

Το φιστίκι αιγίνης είναι ένας από τους παλαιότερους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιήθηκαν στον κόσμο. Είναι αυτόχθονο είδος της Ασίας, ιδιαίτερα των περιοχών του Ιράν και του Ιράκ. Αρχαιολογικά ευρήματα τοποθετούν τη σχέση φιστικιάς αιγίνης-ανθρώπου πίσω στο 6000 π.Χ.

Αρχικά καλλιεργούνται στο Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία και εισήχθη στους Ρωμαίους μόνο το 100 μ.Χ. Σήμερα, εκτός από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία παράγεται σε πολλές χώρες όπως, μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Νέο Μεξικό, η Αυστραλία, η Τουρκία και η Κίνα.

Τα φιστίκια αιγίνης είναι διαθέσιμα με ή χωρίς κέλυφος, ανάλατα ή αλατισμένα. Το κέλυφος του καρπού προστατεύει τον οργανισμό από φυσικές φθορές και λοιμώξεις.

Βέβαια, τα αλατισμένα φιστίκια δεν αποτελούν καλή επιλογή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο. Το ιδανικό είναι, να αγοραστούν με το κέλυφος, όπως είναι στη φυσική τους μορφή και, όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένα.

Τα αιγίνης πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία σε χώρο δροσερό και ξηρό, έτσι μπορούν να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για μήνες.

Διατροφική αξία

◙ Τα φιστίκια αιγίνης περιέχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες -η οποία ανέρχεται σε 160 ανά μεριδα- σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, όπως τα κάσιους, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα πεκάν, τα φουντούκια, τα μπραζίλ, τα κάστανα, κλπ.

◙ Περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φουντούκια, τα μακαντέμια, τα πεκάν και τα καρύδια.

◙ Η περιεκτικότητα των φιστικιών αιγίνης σε λίπος είναι επίσης η χαμηλότερη συγκριτικά με τους άλλους ξηρούς καρπούς.
◙ είναι επίσης πολύ καλή πηγή μονο-ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαϊκό οξύ καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωση τους σε τακτική βάση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ελάττωση της “κακής” χοληστερίνης (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας -LDL) ενώ, βοηθά την αύξηση της “καλής” χοληστερίνης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας -HDL).

◙ Τα ανόργανα στοιχεία που περιέχει περιλαμβάνουν το ασβέστιο, τον σίδηρο, το μαγνήσιο, τον φώσφορο, το κάλιο, τον ψευδάργυρο, τον χαλκό, το μαγγάνιο και το σελήνιο. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι, τα αιγίνης – μαζί με τα αμύγδαλα και τα κάσιους- περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα φωσφόρου. Περιέχουν επίσης την μεγαλύτερη ποσότητα καλίου σε σχέση με όλους τους ξηρούς καρπούς.

◙ Η ποσότητα του νατρίου στα αιγίνης είναι μηδενική. Αυτό είναι καλή είδηση για τους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση, οι οποίοι πρέπει συνεχώς να ελέγχουν την πρόσληψη του νατρίου στη διατροφή τους.

Τα οφέλη στην υγεία:
.

► Διαχείριση βάρους

Τα φιστίκια αιγίνης είναι επίσης μία καλή επιλογή για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δίαιτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα φιστίκια αυτού του τύπου, με τις χαμηλότερες συγκριτικά θερμίδες τους, την υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, τα χαμηλά κορεσμένα λίπη/ υψηλά ακόρεστα λίπη είναι ένας ιδανικός υποψήφιος ξηρός καρπός για τη μείωση του βάρους.


► Αφροδισιακές ιδιότητες

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον Aldemir et al (2011), τα φιστίκια αιγίνης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική ικανότητα στους άνδρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη περίπου 100 γρ φιστικιών για τρεις εβδομάδες βελτιώνει τη στυτική λειτουργία των αντρών κατά περίπου 50 τοις εκατό. Αυτό επιβεβαιώθηκε με υπερήχους που μετρούσαν τη ροή του αίματος στο πέος.

► Άμυνα κατά του διαβήτη

Μία ακόμη ιδιότητα των φιστικιών αιγίνης είναι ότι βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη. Σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τα σάκχαρα δημιουργούν ανεπιθύμητους δεσμούς με τις πρωτεΐνες, γεγονός που μπορεί να είναι βλαπτικό για τα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως γλυκοζυλίωση. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα αιγίνης καταστέλλουν τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του διαβήτη.

► Απορρόφηση του σιδήρου

Τα φιστίκια αιγίνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό που βοηθά στην υψηλότερη απορρόφηση σιδήρου στο σώμα.