
Το μούλιασμα των ξηρών καρπών
Γνωρίζετε ότι με το μούλιασμα ξηρών καρπών & σπόρων ενεργοποιούμε τα ένζυμα, εξαλείφουμε τους αναστολείς τους & προκαλούμε μερική διάσπαση της πρωτεΐνης; Έτσι αυξάνεται η θρεπτική τους αξία & η περιεκτικότητα τους σε νερό & ταυτόχρονα διευκολύνεται η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Όταν μουλιάζουμε σπόρους όπως το σουσάμι ή οι λιναρόσποροι, διευκολύνουμε τη μάσηση, καθιστώντας τους πιο εύπεπτους.
Τοποθετήστε τους ξηρούς καρπούς σε ένα δοχείο, προσθέστε τόσο νερό ώστε να βρίσκονται 2,5-5εκ κάτω από την επιφάνεια και στη συνέχεια τοποθετήστε τους στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Αν μουλιάσετε αμύγδαλα, αφήστε τα στο ψυγείο όλη νύχτα. Θα απορροφήσουν το νερό και το οξυγόνο που βρίσκεται στο νερό και θα φουσκώσουν. Καταναλώστε τα μέσα σε δύο μέρες ώστε να αποτρέψετε τη δημιουργία μούχλας κάτω από το προστατευτικό περίβλημα. Θα πρέπει να τα ξεπλένετε και να αλλάζετε το νερό κάθε ημέρα, προσθέτοντας αρκετή ποσότητα ώστε οι ξηροί καρποί να είναι καλά σκεπασμένοι.