
Μήπως πρέπει να δίνουμε στα παιδιά προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης
Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη, είναι χημικά συστατικά που δε χαλάνε τα δόντια και δεν έχουν θερμίδες. Παρόλα αυτά, τα παιδιά εθίζονται σταδιακά στις γλυκιές γεύσεις με αποτέλεσμα να τις αναζητούν πιο συχνά. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και o Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας θεωρούν τα συστατικά΄αυτά ασφαλή, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Οι έρευνες για την ασφάλεια τους, ωστόσο έχουν διεξαχθεί σε ενήλικες όχι σε παιδιά και πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι μεγάλη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με ημικρανίες και όγκους στον εγκέφαλο. Αν καταναλώνονται με μέτρο δεν είναι μάλλον, επικίνδυνα για τα παιδιά. Δεν είναι όμως προτιμότερο να δίνουμε στα παιδιά μικρές ποσότητες ζάχαρης προερχόμενες από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή ακόμη και ένα μικρό κομμάτι καλής σοκολάτας από το να τα αφήσουμε να καταναλώνουν χημικές γλυκαντικές ουσίες;