logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Μήπως πρέπει να δίνουμε στα παιδιά προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης

Μήπως πρέπει να δίνουμε στα παιδιά προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης

Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη, είναι χημικά συστατικά που δε χαλάνε τα δόντια και δεν έχουν θερμίδες.  Παρόλα αυτά, τα παιδιά εθίζονται σταδιακά στις γλυκιές γεύσεις με αποτέλεσμα να τις αναζητούν πιο συχνά.  Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και o Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας θεωρούν τα συστατικά΄αυτά ασφαλή, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.  Οι έρευνες για την ασφάλεια τους, ωστόσο έχουν διεξαχθεί σε ενήλικες όχι σε παιδιά και πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι μεγάλη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με ημικρανίες και όγκους στον εγκέφαλο.  Αν καταναλώνονται με μέτρο δεν είναι μάλλον, επικίνδυνα για τα παιδιά.  Δεν είναι όμως προτιμότερο να δίνουμε στα παιδιά μικρές ποσότητες ζάχαρης προερχόμενες από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή ακόμη και ένα μικρό κομμάτι καλής σοκολάτας από το να τα αφήσουμε να καταναλώνουν χημικές γλυκαντικές ουσίες;