logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Υπάρχει άραγε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος & επιθυμιών; Τι μας διδάσκει ο Προμηθέας δεσμώτης;

Υπάρχει άραγε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος & επιθυμιών; Τι μας διδάσκει ο Προμηθέας δεσμώτης;

Ένας από τους πίνακες που με εντυπωσίαζαν από παιδί, ήταν ο ¨Προμηθέας Δεσμώτης¨ του Rubens, ο οποιος ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του Snyder που φιλοτέχνησε τον αετό.
Αργότερα και σπουδάζοντας το ανθρώπινο σώμα, σκεφτηκα ότι θα μπορουσα να το ενσωματώσω στις παρουσιάσεις μου, ως ίσως την πιο πρώιμη εικόνα της ηπατεκτομής από την αρχαία Ελλάδα. Όσο και να παρουσιάζει αυτό ενδιαφέρον από μόνο του, με τα χρόνια καταλαβα ότι ο αποσυμβολισμός του μύθου είναι περιπλοκότερος.
Το ήπαρ είναι το χημικό εργοστασιο για τον οργανισμό, κομβικό όργανο για το μεταβολισμό όλων των ουσιών που τρώμε ή πίνουμε.
Η έδρα λοιπόν του επιθυμητικού μέρους της ψυχής, δηλαδή των επιθυμιών, όχι αστοχα τοποθετήθηκε στο ήπαρ. Για το λόγο αυτό σοφά ο Πλάτωνας στον «Τίμαιο» μας παρουσιαζει την κρεατοφαγία όχι μόνο αυτή καθεαυτή, αλλα εν γένει τη λαιμαργία, ως την αιτία της υπερλειτουργίας του ήπατος. Ο Αετός –με κεφαλαίο- όχι ως όρνιο μόνο, αλλά και ως ιδιότητα, ετρωγε το ήπαρ του Προμηθέως, κάθε μέρα λιγο και αυτό αναγενιόταν. Αυτή η ιδέα θα μπορουσε κάλιστα να συμβολίζει τις επιθυμίες που μας εβαλε με την ύλη ο Προμηθέας στο γένος των ανθρώπων. Στο «Τίμαιο» υπονοείται ότι με τη μείωση της λειτουργίας του ήπατος έρχεται και η «μαντική» ικανότητα, όπως εικάζουμε διαβαζοντας το έργο του. Ας δουμε όμως τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
‘Οσο απομακρύνουμε τις τοξίνες, όπως επι παραδείγματι, αλκοόλ, τροφές επιβαρυμένες με συντηρητικά και υποβαθμισμένες ποιοτικά, επιτρέπουμε να αξιοποιηθεί η ενέργεια για πνευματική διαυγεια.
Ο Προμηθέας ίσως είχε πολύ έντονες επιθυμίες και αυτό το βλέπουμε από το ότι είναι ο πρώτος που έφαγε Βου- αγελάδα και γιαυτό ο αετός ή Αετός του έτρωγε το ήπαρ για να του κατευνάσει τις επιθυμίες. Ως έδρα της «μαντικής» που θεωρείται το ήπαρ, επηρεάζει άμεση την διάνοια η οποία για να μπορέσει να απαλλαχθεί απο τοξίνες οσο το δυνατόν και να λειτουργήσει σε ανώτερο πνευματικό επίπεδο, θα πρέπει το ήπαρ να είναι σε υπολειτουργία και όχι σε υπερλειτουργία. Ο Προμηθέας ονομάστηκε Προημηθέας γιατι με τη μείωση του ήπατος του εισήλθαν οι ιδιότητες της μαντικής,. Όπως διαπιστώνουμε διαβάζοντας τη γνωστή τραγωδία, έλαβε το όνομα του από το προ μανθάνω, προ βέπω τα μελλουμενα.
Στο δια τάυτα, αυτό που μπορουμε να κατανοήσουμε ειναι ότι η κρεατοφαγία και η εν γένει υπερλειτουργία του ήπατος μαζί με την αλόγιστη οινοποσία μας κάνουν οκνους και κοντόφθαλμους.
Mutatis mutandis δε θα ήθελα να βλάψω με καμία προθεση ουτε την κρεοφαγία ούτε την ακρεοφαγία ως πεποίθηση.
Κατά τον Ησίοδο, είμαστε στο πέμπτο ανθρώπινο γένος, το σιδηρούν. Αν σκεφτουμε η κυκλοφορία του αίματος μας εξαρτάται από τον σίδηρο του σώματος ο οποίος μεταφέρει αιμοσφαιρίνη και όταν πέφτουν τα επίπεδα του παθάινουμε αναιμία. Η καλύτερη πηγή σιδήρου για το σώμα μας είναι το ερυθρό κρέας, ιδίως το βοδινό και για το λόγο αυτό συχνά οι χορτοφάγοι παθαίνουν αναιμία δεδομένου ότι η κάλυψη του σιδήρου από φυτικές τροφες απαιτεί μεγάλη και στοχευμένη κατανάλωση.
Ο Προμηθέας επομένως όχι μόνο μας φυλάκισε στην οργανική ύλη, αλλά κατέστησε την κρεατοφαγία ουσιαστικά αναγκαία για την καλή αιματική λειτουργία του σώματος – φυλακής μας. Altera pars η κρεοφαγία ειναι η πηγή σοβαρoτατων ασθενειών π.χ καρδιαγγειακών, καρκίνου κτλ.
Ο Προμηθέας λοιπον μας υπεβίβασε από ενεργειακούς γόνους του Διός Πατρός σε σαρκικά παμφάγα όντα.
Οταν λέμε οτι εισήγαγε την κρεατοφαγία εννοουμε όχι μόνο κυριολεκτικά την κρεατοφαγία αλλα μέσω αυτής τον εγκλωβισμό στην ύλη των επιθυμιών και των ηδονών αλλα σε μία γενικότερη αντίληψη ο Προμηθέας εισήγαγε χωρίς την θέληση του Διός την ανθρωποτητα στον εγκλωιβσμό των αισθήσεων δηλαδή δεν μπορει ο άνθρωπος να συντρώγει με τον Δία να ειναι μαζί στο ίδιο τραπέζι και μετά την κλοπη ο Ζευς ποτε στη μυθιστορία δεν ειναι ξανά με τους ανθρώπους ομοτράπεζος. Άρα χάσαμε τις κεραίες μας τιης άμεσης επικοινωνίας με το θείο και όχι όπως ειναι τώρα αν ειναι κάποιος ένθεος έμμεσης επικοινωνίας. Όπου θείο καθένας μπορεί να τοποθετήσει το δικό του αξιακό σύστημα ή κοσμοθέαση.
Vivere pericolosamente -το να ζεις επικίνδυνα- δεν σε ασθενεί μόνο σε σωματικό επίπεδο, αλλα και σε επίπεδο πνευματικό. Η επιστήμη έχει πολύ καλά περιγράψει τον κυκλο αυτών των διεργασιών γεγονός που κάνει ακόμη πιο σαγητνευτική την σύλληψη της αρχαίου μυθου και του συμβολισμού του.