
Γενικεύσεις στις διατροφικές τάσεις
Μία από τις συχνότερες αντιστάσεις που συναντάμε οι διατροφολόγοι, είναι η άρνηση εισαγωγής νέων τροφών στο διαιτολόγιο. Η άρνηση αυτή μάλιστα δεν προέρχεται από απόρριψη των τροφών μετά από δοκιμή, αλλά από “πεποιθήσεις”….
Ακούμε δεξιά κ αριστερά κ με κάθε αφορμή, ότι η διατροφή ειναι τόσο σπουδαία σε όλα τα πεδία. Πώς μπορώ ωστόσο να πετύχω να τρέφομαι καλύτερα;
Όσο κ να φαίνεται η απάντηση πολύπλοκη, είναι τελικά πολύ απλή…
Το βασικό εργαλείο είναι η εμπειρία που αποκτά κανείς τρεφόμενος κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Η γευστική εμπειρία του κάθε ανθρώπου ειναι η πιο ασφαλής πυξίδα στα θέματα της διατροφής.
Μία τροφή που είναι καλή για όλους, μπορεί εμάς να μας βλάπτει όπως παρατηρουμε όταν έχουμε καλή σχέση με το σώμα μας. Εξου κ η φράση περί ορέξεος ουδείς λόγος.
Θα πρέπει να αποταυτιστούμε από ιδεολογίες, περιρρέουσες φήμες ή απόψεις περί οφέλειας μιας τροφής, ή ηθικά ταμπού, γιατί αυτά αποτελούν γενικεύσεις.
Η ανάγκη του ανθρώπου σε τροφή μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσα από ατομική εμπειρία που την αποκτά κανείς τρεφόμενος κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ένα κατανοητό παράδειγμα, είναι το γάλα, που στη πλειοψηφία του θεωρείται βασική τροφή για τον άνθρωπο. Η παρατήρηση βέβαια δεν ειναι αστοχη, καθώς αποτελεί την πρώτη τροφή που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος μετα τη γέννηση. Η γενίκευση λοιπόν πρεσβευει ότι το να την καταναλώνει κανείς ευεργετεί το σώμα του είναι εσφαλμένη κ αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι πολλοι ανθρωποι όταν την καταναλώσουν εχουν φουσκώματα πρηξίματα δυσπεψία κτλ. Τι σημασία εχει λοιπον η περριρέουσα φήμη;
Ομοίως ισχύει κ για τη γενίκευση κ άλλων τάσεων πχ το πράσινο τσάι αδυνατίζει… αφαιρώ κρεας απο τη διατροφή γιατί κάνει “κακό”, τρώω ένα γιαουρτάκι κάθε βράδυ κτλ κτλ… Προφανως ισχύουν αυτά που γνωρίζουμε. Οι γενικεύσεις ωστόσο, δεν αφορουν όλους…
Μία πρόταση μου λοιπον ειναι, να μην ξεκινάμε την επισκεψη στο διαιτολόγο με τη φράση “εγώ ξέρω τι πρέπει να τρώω, ξέρω απο διατροφή κτλ”
Για να μάθεις πρέπει να ξεμάθεις τα κακά, όπως μας προτρέπει κ ο Αντισθένης “Μαθημάτων αναγκαιότατον τα κακά απομαθείν.”