logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Τι γίνεται με την υποχοληστερολαιμία;

Τι γίνεται με την υποχοληστερολαιμία;

Εδώ και χρόνια ανησυχούμε για την υπερχοληστερολαιμία, και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση του πληθυσμού για τους τους πιθανούς κινδύνους, επιπλοκές, φάρμακα, αλλαγή του modus viventi.
Ωστόσο παραμελήσαμε την υποχοληστερολαιμία, και μάλλον από τον φόβο των περιπτώσεων που αποτέλεσαν παράδειγμα προς αποφυγή, ανακουφιζόμαστε με χαμηλές τιμές χοληστερόλης. Η υποχοληστερολαιμία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, διανοητικά νοσήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτοκτονία, ηπατοπάθεια αναιμία και ΑIDS.
Από την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, τουλάχιστον από το 1997 και με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά διεθνούς επιστημονικής αποδοχής όπως το Lancet περιγράφεται ότι η υποχοληστερολαιμία συσχετίζεται με ψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης έπεσαν στα 150mg, οι 2 στους 3 ασθενείς πέθαναν. Η πλειονότητα των ασθενών με υπερχοληστερολαιμία ανάρρωσε από την πάθηση για την οποία είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. Επίσης η μακροβιότητα στους οίκους ευγηρίας συσχετίζεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η επίδραση της χαμηλής χοληστερόλης στη ψυχική σφαίρα, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brithis medical Journal, όπου τέθηκε το ζήτημα συσχέτισης των αυτοκτονικών τάσεων με προφίλ ασθενών με χαμηλή χοληστερόλη.

Ο συσχετισμός υποληστερολαιμίας και καρκίνου είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια. Οι φαρμακευτικές εταιρείες διατείνονται για την ασφαλή χρήση στατινών και για την προστασία από την εμφάνιση στεφανιαία νόσου. Ωστόσο η ακραία προσπάθεια αδιάκριτης μείωσης των επιπέδων της χοληστερόλης, ιδίως τους ηλικιωμένους στους οποίους τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ειναι φυσιολογικά και αναγκαία εχει προκαλέσει πλήθος καρκίνων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικές τη χρήση των στατικών. Οι περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ορού δεν αποτελούν καν παράγοντα επικινδυνότητας για τις γυναίκες και κατά συνέπεια δεν πρέπει να μειώνονται για κανένα λόγο. Η ουσία ειναι ότι η χοληστερόλη παρέχει προστασία από τον καρκίνο. Η αφαίρεση αυτής της φυσικής προστασία ισοδυναμεί με ακούσια αυτοκτονία. Η αφαίρεση αυτής της φυσικής προστασίας ισοδυναμεί με ακούσια αυτοκτονία. Για παράδειγμα στη μελέτη CARE τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού αυξήθηκαν κατά 1400 %
Ακόμη και η επιθετική συμπεριφορά και η αυτοκτονία συσχετίζονται με την υποχοληστερολαιμία. Από το 1992 οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξήσεις στις αυτοκτονίες στα άτομα που ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές ή δίαιτες για τη μείωση της χοληστερόλης. Η μείωση της χοιληστερόλης του αίματος συνεπάγεται και μείωση της σεροτονίνης με επακολουθο την αύξηση του μικροιξωδους και τη διαταραχή της ισορροπίας του μεταβολισμού των εγκεφαλικών λιπιδίων. Στοιχεία από ψυχιατρικά ιδρύματα εδειξαν ότι τα επιθετικά άτομα και όσοι εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τον μέσο όρο. Οι ψυχιατρικοί ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ειναι λιγότερο αποτραβηγμένοι συγκριτικά με όσους εμφανίζουν χαμηλά επιπεδα χοληστερόλης.
Στο δια ταυτα ο γιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει βάσει του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύει τα υπάρχοντα στοιχεία, αν ο ασθενής που εμφανίζει πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία θα πρέπει να παιρνει αντιχοληστερολικά φάρμακά για την υπόλοιπη ζωή του. Ωστόσο αυτά τα στοιχεία υφίστανται μονο για να εξυπηρετούν τα κατοχυρωμένα συμφέροντα των εταιρειών που συντηρούν το μύθο της χοληστερόλης,. Και παράλληλα κανείς δεν ασχολείται με τις πραγματικές αιτίες των καρδιαγγειακών νοσημάτνω. Εντουτοις, γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η πλούσια ζωή σε ζωική πρωτεινη δίαιτα ενέχει τους μεγαλύτερου κινδύνους για αρτηριακές αλλοιώσεις και την επακόλουθη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών που περιέχουν χοληστερόλη.