logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Εξωσώματα: Ρέκβιεμ για ένα όνειρο?

Εξωσώματα: Ρέκβιεμ για ένα όνειρο?

Αναμφίβολα, μια από τις πιο ιστορικές ταινίες πλέον, είναι το «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο»  (Requiem for a Dream) του υπερταλαντούχου σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκυ.

Πρόκειται για μία απόλυτα απαισιόδοξη ταινία, η οποία παρά τη γκροτέσκα παρουσίαση της ιστορίας, υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι όταν ο άνθρωπος είναι έκδοτος στα πάθη, αποθηριουται.

Όταν ο άνθρωπος αφήνεται στη περιδίνηση των εξαρτήσεων του, «εξουσιάζεται» από αυτές.  Πράγματι, όταν αφήνεις κάτι να σου εξασκεί «εξουσία» βρίσκεσαι «έξω από την ουσία σου»…

Οι πρωταγωνιστές, ο καθένας στη δική του ιστορία, κυνηγούν το (φημισμένο) Αmerican Dream. Αλλά όπως πιστεύουν οι ίδιοι, θα πρέπει να “θυσιαστούν” για να το επιτύχουν. Και με το να θυσιαστούν, εννοούμε να πάρουν υποβοηθήματα-ουσίες για να καταφέρουν να καταξιωθούν.

Η μητέρα, σχεδόν απομονωμένη από τον εξωτερικό κόσμο νομίζει οτι βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε σ’ όλη την ζωή της, να εμφανιστεί σε ένα διάσημο τηλεοπτικό show. ΄Ετσι, διαπιστώνει οτι για να φορέσει το αγαπημένο της φόρεμα, που δεν της κάνει (ώστε να εμφανιστεί εκεί) θα πρέπει να χάσει λίγα κιλά. Καταλήγει να παίρνει ειδικά χάπια αδυνατίσματος, ώστε να μην μπορεί να τρώει πολύ και έτσι της κόβεται τελείως η όρεξη.

Ο γιός χωρίς φιλοδοξίες, αλλά με μια κρυφή ελπίδα ότι κάτι θα προκύψει και θα “αναγεννηθεί”, το “ρίχνει” με το κολλητό του στις ναρκωτικές ουσίες  κάνοντας καταχρήσεις. Από κοντά και η κοπέλα της παρέας, εξαρτημένη και αυτή από τα ναρκωτικά, καταλήγει να ξεπουλάει το κορμί της σε σκληρά (ειδικά για εκείνη την εποχή) sex show, μπροστά στα μάτια “πεινασμένων” σεξουαλικά ανδρών. Όλων η ζωή έχει βρεί κατήφορο.

Βουτηγμένοι στα ψεύτικα όνειρα τους, δεν αντέχουν να ανεχτούν την πραγματικότητα τους και καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις και γενικότερα ότι τους κάνει να βρούν διαφυγή από τη μιζερη ζωή τους. Τα “παίζουν” όλα για όλα για το (υποτιθέμενο) όνειρο, χωρίς όρια και οδηγούνται στην καταστροφή.

Ο Αρονόφσκυ κάνει μια σπουδή στην εμμονή των ανθρώπων και την αδυναμία τους να αντισταθούν στους πειρασμούς, αλλά και τις υπερφίαλες φιλοδοξίες τους.

Πραγματικά μια ταινία-σταθμός που δείχνει οτι οι εμμονές, οι εξαρτήσεις και η απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση του, τον οδηγούν σχεδόν πάντα σε αυτοκαταστροφικά αποτελέσματα.  Άραγε πρέπει να έχει κανείς «σκοπό» ή «στόχο»;  Η λέξη σκοπός, αν αναλυθεί, θα παρατηρήσουμε ότι εμπεριέχει τον «κόπο» μέσα.  Συνεπώς θα πρέπει να αναλογιστουμε ότι το κάθε αποτέλεσμα το αξιολογουμε συνολικά και το κρίνουμε ιδιαίτερα στην υγεία, με το κατά πόσο την φθείρει.

Τελευταία έχει λάβει πολύ προβολή στην αναγεννητική και ασθητική ιατρική, η χρήση των «εξωσωμάτων». 

Εχει λάβει μεγάλη δημοφιλία σαν μέθοδος, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, τόσο σε πρόσωπο όσο και σε σώμα.

Τα εξωσώματα είναι βιολογικά νανοσωματίδια που εκκρίνονται από όλα τα ευκαρυωτικά κύτταρα, ιδίως από τα βλαστοκύτταρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της επιδερμίδας.

Αποτελούν το κλειδί στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και μεταφέρουν φορτίο πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων σε άλλα κύτταρα, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά τους. 

Τα εξωσώματα του δέρματος περιέχουν λιπίδια, πρωτεΐνες, αμινοξέα, πεπτίδια, αυξητικούς παράγοντες και γενετικό υλικό που μπορούν να το επικοινωνούν και να το μεταδίδουν, κυκλοφορώντας μέσω των σωματικών υγρών σε άλλα κύτταρα, κοντινά ή απομακρυσμένα, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους.

Τα εξωσώματα διαδραματίζουν σημαντικό προάγοντας την αγγειογένεση και την αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών. Επιπλέον, φροντίζουν να «υπενθυμίζουν» στα ανενεργά κύτταρα τον ρόλο τους, και τα επανεργοποιούν για να επιστρέψουν στην αποστολή τους, δηλαδή στην επανόρθωση και αποκατάσταση της επιδερμίδας.

Η εφαρμογή των εξωσωμάτων, έχει δημιουργήσει πολλές υψηλές προσδοκίες στη σύγχρονη αισθητική ιατρική:

  • Υποστήριξη της σύνθεσης κολλαγόνου. 
  • Προάγει την αναγέννηση των ιστών
  • Μείωση παραγωγής μελανίνης
  • Συμμετοχή στην εξουδετέρωση της φλεγμονής.
  • Αύξηση ισχύος και μήκους της δερμοεπιδερμικής σύνδεσης  
  • Ενίσχυση της ακεραιότητας και συνεκτικότητας του δέρματος.
  • Ενισχύει τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων.

Τα μόρια αυτά, αναμένεται να γράψουν σύντομα την επόμενη σελίδα στην αισθητική ιατρική και τεχνολογία.

Τα εξωσώματα που τώρα κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία είναι εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ, αλλά όχι ακόμη από τον FDA, δεν είναι τα κυρίως δραστικά εξωσώματα γιατί αυτά που τώρα κυκλοφορούν είναι από φυτικούς οργανισμούς. Ωστόσο για τα πολύ δραστικά μόρια που θα κάνουν τη διαφορά στην αισθητική, σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται οι κλινικές μελέτες, και οι μελέτες ασφάλειας χρήσης των θεραπειών.

Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας οτι ουτε στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική εχει δοθεί αδειοδότηση για τη χρήση τους, συνεπώς θα πρέπει να ειμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοι και προσεκτικοι όταν μας προτείνονται ως λυση.

Η ανασκόπηση της διεθνους βιβλιογραφίας αναφέρει ότι δεδομένου οτι επηρεάζουν την βιοχημεία του κυττάρου και των ιστών μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικο σύστημα, την ανάπτυξη όγκων, την υγεία των οστών και των ιστών, καθώς επισης και να εχουν και νευρολογικές επιπτώσεις.

Φαίνεται ότι ειναι μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί στους ερευνητές ο χρόνος για να αξιολογηθεί κατά πόσο τα ωφέλη ξεπερνουν τις παρενέργειες.

Πράγματι ολοι μας μένουμε εκστατικοί, απέναντι στις καινοτομίες της βιοτεχνολογίας.  Το «μοντέρνο» ειναι πάντοτε δελεαστικό.  Να μη παραβλέπουμε ωστόσο ότι η λεξη «μοντέρνο» προέρχεται απο την λατινική λέξη «modus» που σημαίνει «μέτρο».  Αρα και το μοντέρνο πρέπει να το προσεγγίζουμε με μέτρο.  Διαφορετικά αποκτούμε εξάρτηση. 

Στα αγγλικά η εξάρτηση λέγεται addiction απο τη λατινική λέξη addictus που χρησιμοποιούταν για να περιγράψει τους σκλάβους που βρισκόταν αλυσοδεμένοι.  Έτσι μας περιορίζει λοιπον κάθε εξάρτηση, ακόμη και στην αισθητική και στο αδυνάτισμα.

Για το επιλογικό μέρος θα λέγαμε ότι η φαρέτρα της αισθητικής ιατρικής, έχει διαπιστευμένες μεθόδους, και όταν αυτές εφαρμόζονται από καταρτισμένους γιατρούς, υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα.