logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

Η ΜΟΔΑ ΤΟΥ PRET A MANGER ΦΑΓΗΤΟΥ

Η διατροφή ακολουθεί τη μόδα ή η μόδα τη διατροφή;!

Ζήσαμε την αποθέωση της μόδας pret a porter που ήθελε ρούχα καθημερινά και πιο κλασσικά προσιτά στην τιμή, να επιβάλλονται έναντι της haute couture – υψηλής ραπτικής, προκειμένου να γίνει η διείσδυση των καλοραμμένων ρούχων και στη μεσαία τάξη.

Στην εποχή του ελάσσονος κόπου και της ήσσονος προσπάθειας φαίνεται οτι συρρικνώνεται ο χρόνος της παρασκευής του φαγητού.  Το ταχυφαγείο «fast food» αλλά και το pret a manger, δηλαδή έτοιμο για κατανάλωση, έχει εξαιρετική απήχηση στο modus viventi του σύγχρονου ανθρώπου.

Σε αυτά τα πλαίσια ο φούρνος μικροκυμάτων έχει μία θέση στις κουζίνες όχι μόνο των εργένηδων αλλά και των οικογενειών.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι επίδραση ασκεί στο νερό, την τροφή και το σώμα μας. 

Εδώ και πολλά χρόνια διενεργούνται συστηματικές έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι τα τρόφιμα που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων έχουν μειωμένη διατροφική αξία και περιέχουν καρκινογόνες και ραδιολυτικές ενώσεις οι οποίες προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο.  Τα γεύματα που παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης, συναισθηματική αστάθεια και έκπτωση διανοητικών λειτουργιών.  Επιβεβαιώνεται δε, επιπλέον μειωμένη διατροφική αξία.

Ιδιαίτερα το σύμπλεγμα βιταμινών Β, η C και η Ε οι οποίες σχετίζονται με μείωση του στρες και πρόληψη του καρκίνου και της καρδιοπάθειας αλλά και τα ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη βελτίωση σωματική και διανοητική λειτουργία καταστράφονται εξαιτίας του φούρνου μικροκυμάτων ακόμα και σε μικρά διαστήματα θέρμανσης.  Ουσιαστικά ένα γεύμα που θερμαίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων αποκτά όση θρεπτική αξία έχει ένα χαρτί.

Έχει ακόμη διαπιστωθεί ότι η ακτινοβολία αποθηκεύεται στα έπιπλα της κουζίνας τα οποία έπειτα καθίστανται μόνιμοι πομποί μικροκυματικής ακτινοβολίας.

Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για την ετοιμασία των γευμάτων προκαλεί λεμφικές διαταραχές, ενώ μειώνει και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο.

Η συγκεκριμένη συσκευή αποδιοργανώνει τους μοριακούς δεσμούς που καθιστούν την τροφή «τροφή».  Ο φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπει μικροκύματα υψηλής συχνότητας, τα οποία διεγείρουν τα μόρια του νερού, κάνοντας τα να πάλλονται δισεκατομμύρια φορές ανά δευτερόλεπτο σε παλινδρομικές κινήσεις.  Εξαιτίας αυτής της τριβής τα μόρια της τροφής αποδιοργανώνονται και αποκτούν νέους σχηματισμούς, τους οποίους ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αναγνωρίζει ως τροφή.  Αν η μοριακή δομή της τροφής καταστραφεί, το σώμα μετατρέπει την τροφή σε απόβλητα.  Ωστόσο αυτά τα απόβλητα δεν είναι αβλαβή αφού έχουν ομοιότητες με τα πυρηνικά απόβλητα.

Αναφέρουμε παρακάτω ορισμένες παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων: υπέρταση, ημικρανίες, ζαλάδες, στομαχόπονος, άγχος, τριχόπτωση, σκωληκοειδιτιδα, καταρράκτης, διαταραχές αναπαραγωγικού συστήματος,διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, καρδιοπάθεια.

Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει έντονη στρεσογόνο αντίδραση, με επακόλουθο την τροποποίηση της χημείας του οργανισμού.  Η κατανάλωση βιολογικών λαχανικών που θερμάνθηκαν σε φούρνο μικροκυμάτων προκαλεί απότομη άνοδο της χοληστερόλης.  Σύμφωνα με τον Ελβετό επιστήμονα Hertel “τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος επηρεάζονται περισσότερο από στρεσογόνους παράγοντες, παρά από την προσλαβμανόμενη τροφή”. 

Στην μελέτη Forensic Research Document of AREC Recearch, o William P. Kopp δηλώνει:  « Η επίδραση των παραπροϊόντων που προκύπτουν από τη θέρμανση των τροφίμων σε φούρνο μικροκυμάτων είναι μόνιμη.  Τα μέταλλα, οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία, καταστρέφονται ή αλλοιώνονται με επακόλουθο ο ανθρώπινος οργανισμός να μην λαμβάνει κανένα όφελος από αυτά.  Επίσης, εξαιτίας της μικροκυματικής ακτινοβολίας, ο οργανισμός απορροφά τροποποιημένες ενώσεις οι οποίες δεν διασπώνται

Με δεδομένη την πρωτοφανή επιδημία χρόνιων παθήσεων στις χώρες που χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων για την ετοιμασία των γευμάτων, θα ήταν συνετό να μιμηθούμε το παράδειγμα των αναπτυσσόμενων χωρών και χωρών όπως η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμα παραδοσιακές υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος.