logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Αντί για γιαούρτι έφαγα αυτό με τα «μπιλάκια» πάνω, το ίδιο δεν είναι;

Αντί για γιαούρτι έφαγα αυτό με τα «μπιλάκια» πάνω, το ίδιο δεν είναι;

Το παραδοσιακό γιαούρτι, όπώς είναι γωνστό, παράγεται από το γάλα που πήζει με ειδική μαγιά (βακτήρια).  Περιέχει τα βακτήρια Lactobacillus bulgaricus & Streptococus thermophilus τα οποία βελτιώνουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας των εντερων και προσλαβανουν ορισμένες δυσλειτουργίες.  Το γιαούρτι χάρη στα βακτήρια που περιέχει θεωρειται πολυτιμη τροφή.  Προσοχή όμως όχι τα γιαούρτια που περιέχουν γλυκαντικά ή αρώματα ή και άλλα προσθετα τα οποία συνήθως καταστρέφουν τα βακτήρια.  Το γιαούρτι είναι πολύτιμο όταν παρασκευάζεται με φυσική μαγιά και περιέχει ζωντανά τα ευεργετικά για τον άνθρωπο βακτήρια.  Πολλές φορες στην καλλιέργεια του γιαουρτιού προστίθενται προβιοτικοί μικροοργανισμοί όπως τπχ το B. bifidum και ο acidophilus (οξεοφιλο).  Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί επιζουν κατά τη διαδικασία της πέψης, περνουν στο έντερο, παράγουν χρήσιμες για την υγεία ουσίες και αποτρέπουν τη διεισδυση παθογόνων μικροοργανισμών.  Στο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχουν γύρω στα 400 είδη βακτηρίων, τα οποία καταστρέφονται από ορισμένα αντιβιοτικά.  Στις περιπτώσεις αυτές το προβιοτικό (ζωντανό) γιαούρτι θεωρείται πολυτιμο.