logo
Η Γεωργία Κατσογριδάκη είναι διαιτολόγος διατροφολόγος με πολυετή πείρα στο χώρο της διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία από το τμήμα Βιοχημείας, και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κούμα 37, Λάρισα
6ης Οκτωβρίου 68, Ελασσόνα
2410 532 660
info@katsogridaki.gr
Follow

Είναι μόνο η χοληστερίνη;

Είναι μόνο η χοληστερίνη;

Οι καρδιολόγοι πίστευαν πώς ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τις καρδιακές προσβολές ήταν η χοληστερίνη.  Σήμερα όμως αποδείχθηκε πώς μια απλή εξέταση αίματος γνωστή ως CRP η οποία μετρά την ύπαρξη και την έκταση της φλεγμονής στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, είναι εξίσου αν όχι περισσότερο αποτελεσματική όσον αφορά τη δυνατότητα πρόβλεψης του ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η φλεγμονή αποτελεί το βασικό σύστημα «συναγερμού» του οργανισμού.  Όταν η υγεία του απειλείται από οποιονδήποτε παράγοντα όπως για παράδειγμα από τη συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, το ανοσοποιητικό σύστημα αποστέλλει ομάδες κυττάρων με σκοπό την καταπολέμηση του εισβολέα.  Στα αιμοφόρα αγγεία, παρατηρείται συσσώρευση στρωμάτων αυτών των κυττάρων με αποτέλεσμα τον σχηματισμό βλαβών που γίνονται όλο και πιο ασταθείς και είναι πιθανόν τελικά να διαρραγούν προκαλώντας κάποια καρδιακή προσβολή.  Η ευαισθησία του συστήματος «συναγερμού» του κάθε οργανισμού εξαρτάται από παράγοντες όπως η διατροφή, το άγχος και η γενετική προδιάθεση.  Η πρωτεΐνη CRP είναι μια ουσία που παρασκευάζεται από το ήπαρ κατόπιν σχετική εντολής από το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από κάποιον εισβολέα.  Ο εντοπισμός της στο αίμα είναι εύκολος, ενώ παρέχει ένα αξιόπιστο μέτρο της έκτασης της φλεγμονής των αρτηριών της καρδιάς.

Σε μία μελέτη που διενεργήθηκε από τον Δρ Paul Ridker διευθυντή του κέντρου πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων του νοσοκομείου της Βοστώνης, παρακολουθήθηκαν περιπτώσεις 28000 γυναικών σε ένα διάστημα οκτώ ετών προσδιορίζοντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP και της LDL χοληστείρνης (κακή χοληστερίνη) στο αίμα τους.  Όπως αποδείχθηκε, οι γυναίκες που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης CRP είχαν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τις ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη.  Επίσης, πολλές από τις γυναίκες που υπέστησαν αργότερα καρδιακή προσβολή, δεν είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν κανένα πρόβλημα με την χοληστερίνη στο αίμα τους.  Για το λόγο αυτό ο Ridker και άλλοι επιστήμονες, υποστηρίζουν πως η πρωτεΐνη CRP θα πρέπει να συμπεριληφθεί μαζί με την LDL χοληστερίνη στις βασικές εξετάσεις αίματος. 

Παρόλα αυτά, η πρωτεΐνη CRP παρουσιάζει ορισμένα μειονεκτήματα όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η τιμή της μπορεί να δεκαπλασιαστεί σε περιπτώσεις που το άτομο που υποβάλλεται σε εξετάσεις πάσχει από γρίπη ή ένα κοινό κρυολόγημα.  Επίσης, δε θα πρέπει ο έλεγχος της τιμής της εν λόγω πρωτεΐνης να αντικαταστήσεις εκείνο της LDL χοληστερίνης.  Αυτό οφείλεται στο ότι η LDL χοληστερίνη είναι ενδεικτική της ποσότητας του λίπους που είναι συσσωρευμένο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς ενώ η εξέταση της CRP πρωτεΐνης, δείχνει τη πιθανότητα ρήξης των στρωμάτων λίπους αυτών με πιθανό αποτέλεσμα την καρδιακή προσβολή.

Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι τα επίπεδα της CRP πρωτεΐνης είναι δυνατόν να μειωθούν με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και με φάρμακα που προτείνουν οι γιατροί για τη μείωση της LDL χοληστερίνης.  Συγκεκριμένα, αποφεύγοντας το λιπαρό κόκκινο κρέας, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και κάνοντας συχνότερα γυμναστική, είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση της ενώ λόγω πρωτεΐνης.  Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη.

Η μελέτη του Δρα Ridker θα μπορουσε να επηρεάσει και άλλους ευρύτερους τομείς αν πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα.  Άτομα που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις όπως για παράδειγμα την αρθρίτιδα, ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις.  ¨Είναι επίσης πιθανόν να υπάρχει κάποια σύνδεση με τον καρκίνο, αφού κατά τη διάρκεια της φλεγμονώδους αντίδρασης απελευθερώνονται μεταξύ άλλων ουσιών και ελεύθερες ρίζες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη όγκου.